Slim Geld Verdienen | Het einde van Liberty Reserve
1612
post-template-default,single,single-post,postid-1612,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-13.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Het einde van Liberty Reserve

Het einde van Liberty Reserve

Het einde van Liberty Reserve

Op 24 mei jongstleden ging de website van Liberty Reserve plotseling op zwart. In plaats van de normale site was er enkel een afbeelding te zien met wat indrukwekkende badges en de tekst “This domain has been seized”. Uiteraard ontstonden er meteen discussies op de diverse fora over de oorzaak hiervan en de vraag of (en wanneer) de oude site weer terug zou komen.

Vrij snel daarna kwam in het nieuws dat de sluiting het directe gevolg was van de arrestatie van de oprichter van Liberty Reserve in Madrid, toen hij op het vliegtuig wilde stappen naar Costa Rica – het land waar Liberty Reserve gevestigd is. De partij achter deze acties is de Amerikaanse justitie, die Liberty Reserve verdenkt van duistere praktijken. Zo zou er in de afgelopen zeven jaar zo’n 6 miljard dollar witgewassen zijn. Volgens de Amerikaanse justitie zou Liberty Reserve voornamelijk gebruikt worden door criminelen.

Op dit moment is de website van Liberty Reserve nog steeds onbereikbaar. Leden kunnen dus niet inloggen op hun account en hebben dus geen toegang tot het geld dat erop staat. De kans dat dit ooit nog mogelijk gemaakt wordt, is nihil. Gelukkig had ik exact $ 0.00 op mijn eigen Liberty Reserve account staan; mijn schade blijft dus beperkt. Maar ik ken diverse mensen die bedragen tot enkele honderden dollars kwijt zijn.

Media aandacht

Wat mij erg opviel aan dit nieuwtje, is dat het in de “gewone” wereld, dus buiten het hele hyip-gebeuren om, zoveel aandacht heeft gekregen. Zo zijn er diverse nieuwsberichten op onder andere nu.nl, de site van de BBC en diverse grote geldgerelateerde weblogs. Volgens mij heeft zelfs het RTL4 journaal er aandacht aan besteed!

Gevolgen voor andere e-wallets

Naast Liberty Reserve zijn er nog diverse andere e-wallets die op soortgelijke manier werken. Neem bijvoorbeeld Perfect Money, SolidTrust Pay, Payza en Egopay. Wat zijn de gevolgen voor deze sites? Perfect Money – waarbij je net als bij Liberty Reserve volledig anoniem kunt blijven – heeft meteen geanticipeerd en heeft zijn website overgeheveld van een .com adres naar een .is adres (IJsland). Zo kan de site niet onder handen genomen worden door de Amerikaanse justitie. Ook is er op 15 juni het bericht naar buiten gebracht dat alle accounts welke toebehoren aan Amerikaanse inwoners of bedrijven per 1 juli gesloten zullen worden, vanwege de wijzigingen in de voorwaarden welke op 25 mei doorgevoerd zijn. Hmm, waar zou dat mee te maken hebben?

De sluiting van Liberty Reserve geeft aan dat de Verenigde Staten de hele hyip business wel scherp in de gaten houden. Vorig jaar rond deze tijd was er ook enige opschudding rondom AlertPay, dat daarna alle accounts verkocht heeft aan het bedrijf MH Pillars Ltd, die de service voortzette onder de naam Payza. Ook het sluiten van ZeekRewards was een actie van de Amerikaanse autoriteiten.

De toekomst zal leren wat de volgende stap is. E-wallets zullen echter altijd blijven bestaan; voor elke site die gesloten wordt, komen er twee nieuwe.

Om drama’s en teleurstellingen in de toekomst te voorkomen, adviseer ik om steeds zo min mogelijk geld in je e-wallet accounts te houden. Schrijf zo veel en zo vaak mogelijk geld over naar je bankrekening of stop het in nieuwe programma’s. Verspreid je geld over meerdere e-wallets. Zo beperk je de risico’s, mocht Amerika besluiten ook andere e-wallets te sluiten.

Heb je nog vragen aan de hand van dit artikel of wil je jouw ervaringen met Liberty Reserve kwijt? Laat hieronder je reactie achter.

Joeri
joeri@slimgeldverdienen.nl

Aloha, ik ben Joeri en op deze website vertel ik hoe ik een passief inkomen via internet aan het opbouwen ben. Zonder grote investeringen te doen, zonder producten te verkopen, zonder niche websites te bouwen en zonder actief mensen te werven. Meer informatie over mij en over dit project vind je op de pagina Over Slim Geld Verdienen.

2 Reactie's
 • Jasper
  Geplaatst op 25 juni 2013 om 11:27 uur

  Dankzij de laksheid van ProfitClicking heb ik aan het opheffen van Liberty Reserve geen geld verloren. Ik had maandenlang geld op pending staan (die ook nog een paar keer om duistere redenen teruggetrokken werden) en die nooit uitgevoerd zijn. Maar ja, bij P.C. is het van hetzelfde laken een pak: zij betalen ook niet uit en veranderen de vorm / opzet van hun praktijken weer eens. En opnieuw even enthousiast: Welcome to all our new members!

  That’s right, within a few hours, your
  first withdrawal requests in Ad Click
  Xpress will be accepted for processing
  to be paid to your payment processor
  account(s) within about 24-48 hours!

  Hoe vaak hebben we dit nu al gezien? De knop met het uitroepteken moet zo langzamerhand wel versleten zijn bij hen…

  • Joeri
   Geplaatst op 25 juni 2013 om 12:57 uur

   Recentelijk weer een naamsverandering van Profit Clicking: naar Ad Click Xpress. Geloof maar niet dat dit verbetering brengt, het is gewoon de zoveelste poging van de mensen die er achter zitten om nog meer geld los te troggelen (net als een tijdje geleden de introductie van het Profit Clicking Premium Account). We moeten er geen aandacht meer aan besteden! Ik heb gisteren mijn Profit Clicking / ACX account opgezegd!